Lodówka, jako miejsce przeznaczone do przechowywania żywności, wymaga higienicznej czystości wewnątrz i na zewnątrz. Codzienne korzystanie nie ułatwia utrzymania jej w czystości. Nieusuwane zabrudzenia sprzyjają rozwojowi pleśni, bakterii oraz innych drobnoustrojów. Czyszczenie lodówki jest kluczowe nie tylko z powodów estetycznych, ale przede wszystkim ze względu na komfort jej użytkowania. Czym myć lodówkę z zewnątrz?
Większość drobnoustrojów do namnażania potrzebuje dodatniej temperatury. Na powierzchni lodówki, głównie w zagłębieniach uszczelek, pojawia się pleśń, która może z łatwością przeniknąć do wnętrza urządzenia. Dbałość o czystość lodówki w żadnym wypadku nie może kończyć się na jej wnętrzu. Dokładne czyszczenie powierzchni lodówki, zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz, pozwoli wyeliminować gromadzące się tam drobnoustroje.
Częstotliwość mycia lodówki determinują indywidualne preferencje oraz warunki eksploatowania urządzenia. Najważniejsza w tej kwestii jest systematyczność. Regularne mycie lodówki pozwoli uniknąć czasochłonnego czyszczenia starych zabrudzeń, a jednocześnie pozwoli zadbać o bezpieczeństwo i świeżość przechowywanych produktów. Lodówka powinna być czyszczona co najmniej raz w miesiącu, ponieważ dzięki temu zapobiegniemy rozwojowi bakterii i grzybów. Istotnym zabiegiem jest również systematyczna kontrola uszczelek znajdujących się w urządzeniu, ponieważ w ich szczelinach często zbiera się kurz. Należy wycierać je do sucha, aby uniknąć strat zimnego powietrza oraz zachować wydajność lodówki na dłużej.
W tym wypadku najlepiej postawić na sprawdzone produkty. W sprzedaży dostępne są preparaty przeznaczone właśnie do mycia lodówek. W ich składzie znajdują się delikatne składniki o właściwościach czyszczących. Zadaniem tych substancji jest utworzenie tzw. powłoki antybakteryjnej i zapewnienie ochrony przed drobnoustrojami. Do czyszczenia lodówki z zewnątrz można wykorzystać roztwór wody z delikatnym płynem do mycia naczyń. Pozwoli usunąć z jej powierzchni tłusty osad, który w warunkach kuchennych jest naturalnym zjawiskiem. Przydatny może okazać się również uniwersalny płyn do czyszczenia różnych powierzchni kuchennych. Warto jednak zwrócić uwagę na to, czy środek jest bezpieczny dla materiału, z którego wykonano obudowę lodówki. Jeśli do produkcji obudowy lodówki wykorzystano stal nierdzewną, należy sięgnąć po preparaty o neutralnym pH. W trakcie mycia obudowy lodówki, szczególnie o wysokim połysku, warto zadbać o usunięcie wszystkich widocznych plam i smug. Tutaj sprawdzi się idealnie ekologiczny płyn do mycia szyb. Wypolerowanie powierzchni lodówki miękką ściereczką powinno przynieść oczekiwany efekt. Do umycia lodówki z zewnątrz doskonale sprawdzi się także produkt Ludwik Ekologiczny pianka do czyszczenia kuchni.
Przy myciu lodówki warto kierować się kilkoma wskazówki, które pozwolą przeprowadzić czynność bezpiecznie, a przede wszystkim skutecznie. W tym celu warto sięgnąć po ekologiczne preparaty do czyszczenia powierzchni kuchennych, które są odpowiednie dla wrażliwej skóry dłoni, a jednocześnie bezpieczne dla środowiska naturalnego. Do mycia lodówki konieczne jest użycie czystej gąbki lub szmatki, najlepiej z bawełny lub mikrofibry. Należy unikać przecierania zewnętrznej powierzchni lodówki szorstkimi myjkami do naczyń oraz preparatami zawierającymi drobinki ścierne, ponieważ mogą ją zarysować.